Životinjski svet

 

Životinjski svet se prilagođava biljnom, te su prostrani ritovi u okolini, pogodna staništa za veći broj životinjskih vrsta. Zbog nezagađene prirode su u okolini Jabučkog rita svoj dom našle različite životinje.

 

Najzastupljenije vrste divljači u okolnim šumama su: jelen, divlja svinja, srna, zec, lisica, poljski miš, hrčak, tekunica i druge.

 

Obilje insekata i drugih sitnih životinja pruža bogatu hranu za žabe, zmije, kornjače, puževe i druge, koje su osnova ishrane brojnih barskih ptica i ptica selica. Od ptica je najbrojniji fazan, a pored njih tu su i divlje patke, plovke, divlje guske, poljske jarebice, prepelice, grlice, vrapci, laste, rode, labudovi, detlići, mali i veliki vranci, žune, šojke pa i kobac.

 

Od zaštićenih vrsta na teritoriji Jabučkog rita mogu se videti: siva čaplja (Ardea cinerea), gak (Nycticorax nycticorax), mala bela čaplja (Egretta garzetta), veliki komoran (Phalacrocorax carbo), bela roda (Ciconia ciconia), crna roda (Ciconia nigra) i orao belorepan (Haliaeetus albicilla).

 

zivotinje1foto: http://www.stazeibogaze.info/2013/11/28/tamis-reva-besni-fok-26-km/
zivotinje1foto: http://www.stazeibogaze.info/2013/11/28/tamis-reva-besni-fok-26-km/

 

U Tamišu i okolnim kanalima je prisutan veliki broj ribljih vrsta kao što su: babuške, linjak, šaran, štuka, kečiga, bela riba, som, smuđ...

Jabučki rit je poznat i po brojnim komarcima. Najagresivniji su u svitanje i u sumrak ali i to se može preživeti (uz dovoljne količine nekog sredstva protiv komaraca ili kao što neki savetuju, da se dobro namažete sirćetom).

Naravno kada govorimo o životinjama, pa ne smemo zaboraviti ni na krave PKB-a, čijih mukanje svakih toliko čujemo prolazeći pored štala. Posao oko njih je bio, a i sada je jedini vir dohodka velike većine porodica u naselju.