Sportski ribolov na Tamišu

 

Deo Tamiša koji teče pored Jabučkog rita je zajedno sa svojim kanalima od kojih je najpoznatiji Sibnica izuzetno zanimljiv teren za sportski ribolov u blizini Beograda. Za svega pola sata se iz asfalta i betona stiže u skoro nedirnutu prirodu.

Do “glavnog“ mesta se stiže skretanjem u levo sa glavnog puta na makadamski put odmah iza štala PKB-a.

Savetujem, da odmah dobro zatvorite sveprozore i dugme za ventilaciju u autu

tamišfoto: Erika Stanković

uključite na unutrašnji vazduh jer se na vašoj desnoj strani nalaze gomile komposta koji još posebno na letnjem suncu mogu i da vas ošamute. Tako je to kad se dolazi u prirodu. Ako idete motorom ili biciklom pa stavite neku maramu preko nosa ili udahnite jako duboko i držite vazduh što duže možete. Mora da bude i malo šale.

Tim putem vozite približno 2 do 3 km. Odnosno jedna oštra krivina u desno, pa još jedna oštra krivina u levo i onda samo pravo do rampe gde morate da parkirate auto. Rampa je uvek spuštena, tako da se peške penjete na nasip i onda se na njegovoj drugoj strani posle recimo 200 m spuštate do samog Tamiša.

Mesta za pecanje se prostiru uzvodno i nizvodno.

Najposećeniji su naravno oni delovi do kojih se najlakše dođe odnosno odmah kad se siđe sa nasipa, ali to su i najlošija mesta, a da ne govorim da nema hlada. Za ona nizvodno iskusni ribolovci kažu, da su bolja.

tamiš foto: Erika Stanković

Ako se odlučite da idete uzvodno pa posle nekih 200 m stižete do topola, gde postoji nekoliko dobrih mesta. U vodi su nekoliko oborenih debala vrba i topola koje pružaju izuzetno skrovište štuci. Sva mesta za pecanje na ovom delu Tamiša su osim po štuci poznata i po dobrim ulovima babuške, šarana i bele ribe.

Ako se odlučite, da idete nizvodno korito Tamiša pravi blagu krivinu u levo i tu je ta strana obale dublja nego na suprotnoj strani, a voda je brža. Za šarana kažu da se obično drži suprotne obale, oko pojaseva trave iza kojih voda postaje dublja pa tu imaju dosta tako kiseonika kao i hrane.

 

Posle otprilike 30 m videćete gde su parkirani čamci i odatle kažu, da počinju bolja mesta za pecanje.

tamišfoto: Erika Stanković

Obala je strmija ali i dalje dobro dostupna, a hladovina je skoro ceo dan. Tu na samim mestima nema mnogo prostora, tako da je mesta za jednog ili najviše dva ribolovca.

Što više idete nizvodno voda uz obalu je plića, a sam dostup do vode je sve teži, posle približno 1 km do vode skoro da nemožete da dođete. Na tom delu korito Tamiša pravi jednu levu lakat krivinu (meandar) i ulazi u selo Jabuka. U samom temenu krivine voda je izuzetno duboka i pravi jedan veći vir dimenzija od nekih 15 m x 15 m. To je ujedno i najbolje mesto za lov smuđa i soma.

Ali kao što svako dobro ima i svoje loše tako i ova mesta za pecanje imaju pored nebrojano dobrih i svoje loše strane. Tamiš je osim po krupnim babuškama poznat i po brojnim i jako agresivnim komarcima. Najveći problem su u svitanje i u sumrak. U svakom slučaju i to se može preživeti, uz dovoljne količine nekog sredstva protiv komaraca ili kao što neki savetuju, da se treba dobro namazati sirćetom.