Priroda

 

"Nema ničega što bi bilo vrednije proučiti, nego što je priroda." Nikola Tesla

 

prirodafoto: Gabriela Stanković

Biljni svet na teritoriji Jabučkog rita čine samonikle i kulturne biljke.

Sa razvojem poljoprivrede se kao i svuda tako i kod nas biljni svet menja. Prvobitna samonikla vegetacija se zadržala još samo na manjim površinama koje uglavnom nisu pogodne za obradu. Od samoniklih zajednica su zastupljene šume, livade i ševarišta.

Okolina Jabučkog rita je izuzetno poznata po lepoj i nezagađenoj prirodi. Zbog toga je i naselje poznato posebno među ribolovcima.

Tamiš sa spletom rukavaca, raznih kanala i močvarnih površina čini ono što bi svaki ljubitelj prirode voleo da

ima u svojoj blizini i da uživa u blagodetima koje mu ono nudi. Naselje sa Tamišem u blizini i svom svojom okolinom ima izuzetnu perspektivu za razvoj kako sportsko-rekreativno tako i ribolovnog turizma zahvaljujući klimatskim uslovima u ovom predelu i brojnoj životinjskoj populaciji.

Na niskoj aluvijalnoj ravni, koja se plavi pri višem vodostaju Tamiša, egzistira barska vegetacija sa predstavnicima kao što su lokvanj, trska, rogoz i drugi.

Visoko razvijen biodiverzitet ovog područja daje osnovu za budući razvoj svih ekoturističkih potenciala, a to se pre svega odnosi na posmatranje i fotografisanje ptica (birdwach) i ribolov. Najveći problem što takva vrsta turizma do sada nije razvijena je nepostojeća odgovarajuća infrastruktura. Lokalitetima za razgledanje se može prići prirodnim stazama, nasipom, poljskim putevima, a posebno preporučujem kao nezaboravan doživljaj obilazak sa čamcem.

Osnovne vrste drveća koje se javljaju u šumama u okolini Jabučkog rita su hibridne evroameričke topole, bela vrba, američki jasen, bela topola, crna topola, hrast lužnjak i brest. Šume su često neprehodne i zarasle sa puzavicama, kupinama i drugim šipražjem.

Odvisno od useva i naravno godišnjeg doba se svuda okolo naselja nižu sve nijanse zelenih, žutih i narandžastih zasađenih polja raznih poljoprivrednih kultura kao što su pšenica, kukuruz, suncokret, šećerna repa, soja, ječam...

Samo naselje između zgrada ima travnate površine koje su se nekada redovno šišale i uređivale, a danas tu obavezu osim nekih pojedinaca neće niko više da preuzme dok se ne pojavi ambrozija.